Images

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Ε.Σ.Π. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ

Ο Πρόεδρος του ΕΕΣΠ και Οικονομικός Επόπτης του ΕΟΑΕΝ κ. Δημήτρης Συξέρης μαζί με το μέλος του Δ.Σ ΕΟΑΕΝ κ. Αθανάσιο Ζλατούδη. 

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας όλης της νησιωτικής Ελλάδας διεξήχθη στην Καβάλα, η 44η Γενική Συνέλευση και το Συνέδριο του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), παρουσία του Αν. Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού. Ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν. αποτελεί τον συντονιστικό φορέα των 19 Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Χώρας και διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο από εκπροσώπους ισάριθμων Επιμελητηρίων, στο οποίο συμμετέχει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επαγγελματικού Συλλόγου Πορου και μέλος του Δ.Σ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Δημήτρης Συξέρης, ως Οικονομικός Επόπτης.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης με τον κ. Συξέρη και τον Αν. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό. 

Στο ολοήμερο Συνέδριο που είχε σαν κύριο θέμα το Μεταφορικό Ισοδύναμο,ο κ. Σαντορινιός ανέλυσε το Μεταφορικό Ισοδύναμο ως παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων και επεσήμανε τον ρόλο των Επιμελητηρίων ως αρωγών σε αυτή τη προσπάθεια. Μετά από μια αναφορά στις πρώτες θετικές διαπιστώσεις από την εφαρμογή του μέτρου στα 49 νησιά της χώρας, τόσο για τους νησιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι από 1 Ιανουαρίου 2019 το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά της Ελλάδας.

Από αριστερά: Ν. Ρειζάκης (Επιμελητήριο Ρεθύμνου, Δ. Συξέρης (Επ. Επιμελητήριο Πειραιά, Π. Λεγάτος (Επιμελητήριο Χίου), Σ. Σκιαδαρέσης (Επιμελητήριο Λευκάδας, Πρόεδρος ΕΟΑΕΝ), Ι. Βουτσινάς (Επ. Επιμελητήριο Πειραιά), Α. Ζλατούδης (Επιμελητήριο Μαγνησίας)

Ο κ. Δημήτρης Συξέρης και ο Αθανάσιος Ζλατούδης, μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ, παρουσίασαν το πολύ ενδιαφέρον για τα Επιμελητήρια μέλη του ΕΟΑΕΝ θέμα «Σχολείο Εκπαίδευσης Επαγγελματιών» το οποίο θα αποτελέσει το «εργαλείο» των Επιμελητηρίων για την διαρκή επιμόρφωση επαγγελματιών και εργαζομένων. Το Σ.Ε.Ε. είναι μια ετήσια δράση, η οποία θα καλύπτει σαν «ομπρέλλα» το σύνολο των εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών σεμιναρίων και workshopπου διοργανώνουν τα Επιμελητήρια, με διευρυμένη θεματολογία και υψηλού επιπέδου εισηγητές.

Στη συνέχεια του Συνεδρίου συζητήθηκαν πολύ σημαντικά θέματα, όπως: 
• Η κυκλική οικονομία και η νησιωτικότητα, που αναλύθηκε από τον κ. Βασίλη Λιόγκα, Συντονιστή της Διυπουργικής Ομάδας για την Κυκλική Οικονομία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
• Τα οφέλη και οι αναπτυξιακές προοπτικές από την ίδρυση και λειτουργία των υδατοδρομίων, από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Γιώργο Παπαφιλίππου. 
• Το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα, τις επιπτώσεις του στην οικονομία, καθώς και στους αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης, από τον κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου και του Περιφερειακού Συμβουλίου Επιμελητηρίων ΑΜΘ
• Τα πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση μουσικής: εξελίξεις στο θέμα μετά τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΚΕΕΕ και Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση», με εισηγητή τον κ. Στυλιανό Μωραΐτη, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Ξάνθης και συντονιστή ΚΕΕΕ στο θέμα των Πνευματικών Δικαιωμάτων.
• Ο κ. Χρυσόστομος Χρηστίδης, Ειδικός Σύμβουλος Δ.Ε.Η., παρουσίασε το πρόγραμμα COLD IRONING” ως διαδικασία παροχής εναλλακτικού ναυτιλιακού καυσίμου.
• Ο κ. Ανδρέας Αποστολόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλεκτρικών Σκαφών Ελλάδος, παρουσίασε την πρόταση συνεργασίας μεταξύ του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και της Ο.Η.Σ.Ε, για τη διεξαγωγή διαγωνισμού στα σχολεία, με θέμα το ηλεκτρικό σκάφος και τίτλο «Πάμε Λιμάνι», η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα.


• Οι κ.κ. ΔιονύσηςΡαλλάτος και Νίκος Μιχαλίτσης, παρουσίασαν την πρόταση συνεργασίας Ε.Ο.Α.Ε.Ν.και μελών του, με το Επιμελητήριο του Burgas Βουλγαρίας και την εταιρίαApollonas ltd Burgas, για την πραγματοποίηση Έκθεσης Ελληνικών ΠαραδοσιακώνΠροϊόντων, με στόχευση στην αγορά της Βουλγαρίας και της ευρύτερης περιοχής τηςΜαύρης Θάλασσας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ε.Σ.Π.

ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε.Σ.Π. ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ G.E.A.

ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε.Σ.Π. ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ G.E.A. ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

gea

Το Δ.Σ του Εμπορικού Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου, έπειτα από αιτήσεις πολλών μελών του, ανέλαβε τον περασμένο Αύγουστο να προβεί σε συλλογικές διαπραγματεύσεις με τον Οργανισμό G.E.A (GRAMMO/ΕΡΑΤΩ/ΑΠΟΛΛΩΝ), για διευθέτηση των συγγενικών δικαιωμάτων μουσικής.

Έπειτα από νομική διευρεύνηση του ζητήματος και αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις με τη Διοίκηση του Οργανισμού, το Δ.Σ του Ε.Ε.Σ.Π. κατέληξε σε μια προνομιακή και καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη ανάλογη -αλλά μη δεσμευτική- συμφωνία για τα μέλη του Συλλόγου.

Ο Οργανισμός G.E.A είναι ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης και είσπραξης των συγγενικών δικαιωμάτων τραγουδιστών, μουσικών και παραγωγών (ΦΕΚ 3245Β’/30.12.2011). Κάθε κατάστημα που εκτελεί δημόσια ηχογραφημένη μουσική, έχει υποχρέωση βάσει του Ν. 2121/1993 να καταβάλλει αμοιβή στους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ ή Αυτοδιαχείριση) και των συγγενικών δικαιωμάτων (G.E.A.). Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα για χρήση συνδρομητικής μουσικής από εμπορικές εταιρείες (iplusradio.gr, radiopro.gr κλπ). Σε αυτή τη περίπτωση επιτρέπεται ΜΟΝΟ η χρήση των μουσικών κομματιών κάθε εταιρείας και όχι ελεύθερο ρεπερτόριο, το οποίο καλύπτουν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΑΕΠΙ, Αυτοδιαχείριση, GEA). Διαβάστε περισσότερες πηροφορίες για την G.E.A.

Όπως ενημερώθηκαν πριν λίγο καιρό οι περισσότερες επιχειρήσεις του Πόρου από τους υπαλλήλους του G.E.A., υπάρχει ένα ειδικό αμοιβολόγιο (τιμοκατάλογος) του Οργανισμού αναλόγως με το είδος των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν μουσική και το μέγεθος τους (σε τ.μ). Επιπρόσθετα το ύψος του ποσού εξαρτάται από το εάν το κατάστημα λειτουργεί ολόκληρο το χρόνο ή μόνο το καλοκαίρι (πεντάμηνη λειτουργία). Κάθε επιχείρηση υποχρεούται σε πληρωμή αμοιβής από την ίδρυση της G.E.A. (2011). Με την συμφωνία Ε.Ε.Σ.Π. – G.E.A. μειώθηκαν πολύ οι αμοιβές αυτές.

Η ειδική συμφωνία Ε.Ε.Σ.Π. – G.E.A. περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία:
• Όλες οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος του Πόρου θα θεωρούνται πεντάμηνης διάρκειας κερδίζοντας έκπτωση -50% επί του τιμοκαταλόγου της G.E.A. (δείτε τον στο: www.geamusic.gr).
• Για τη περίπτωση που υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές 2011-2014 καθορίζεται επιπλέον έκπτωση -60% (στο 50% του ήδη μειωμένου ποσού της συμφωνίας)
• Για τις οφειλές των ετών 2015-2016-2017 και ανάλογα το είδος κάθε επιχείρησης, καθορίζεται επιπλέον έκπτωση 10,15 ή -20%*

Κάθε επιχείρηση έχει δικαίωμα να επιλέξει την εθελοντική συμμετοχή της στη συλλογική προνομιακή συμφωνία του Ε.Ε.Σ.Π. ή όχι. Σε αυτή τη περίπτωση η G.E.A. θα διεκδικήσει την είσπραξη των δικαιωμάτων στις αρχικές τιμές δίχως τα προνόμια της συμφωνίας του Ε.Ε.Σ.Π. (εκπτωτική τιμολόγηση πεντάμηνης λειτουργίας για όλους, μεγάλη έκπτωση αναδρομικών, τμηματικές καταβολές κλπ).

Για κάθε διευκρίνηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Προεδρείο του Ε.Ε.Σ.Π. στο τηλέφωνο 6970801255 ή στο email: eesporou@gmail.com ενώ τους πίνακες με τις ειδικές τιμές της συμφωνίας μπορείτε να δείτε εδώ;

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις αμοιβές της G.E.A. ανάλογα με την κατηγορία της επιχείρησης και με συγκριτικά στοιχεία: Αρχικό ποσό Τιμοκαταλόγου G.E.A., ποσό ποσό για μεμονωμένο κατάστημα και ποσό της συλλογικής συμφωνίας Ε.Ε.Σ.Π. (ανοίξτε το αρχείο):
%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83-%cf%80%ce%b9%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%cf%83-%ce%b1%ce%bc%ce%bf%ce%b9%ce%b2%cf%89%ce%bd-gea-%ce%b14