ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε.Σ.Π. ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ G.E.A.

ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε.Σ.Π. ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ G.E.A. ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

gea

Το Δ.Σ του Εμπορικού Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου, έπειτα από αιτήσεις πολλών μελών του, ανέλαβε τον περασμένο Αύγουστο να προβεί σε συλλογικές διαπραγματεύσεις με τον Οργανισμό G.E.A (GRAMMO/ΕΡΑΤΩ/ΑΠΟΛΛΩΝ), για διευθέτηση των συγγενικών δικαιωμάτων μουσικής.

Έπειτα από νομική διευρεύνηση του ζητήματος και αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις με τη Διοίκηση του Οργανισμού, το Δ.Σ του Ε.Ε.Σ.Π. κατέληξε σε μια προνομιακή και καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη ανάλογη -αλλά μη δεσμευτική- συμφωνία για τα μέλη του Συλλόγου.

Ο Οργανισμός G.E.A είναι ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης και είσπραξης των συγγενικών δικαιωμάτων τραγουδιστών, μουσικών και παραγωγών (ΦΕΚ 3245Β’/30.12.2011). Κάθε κατάστημα που εκτελεί δημόσια ηχογραφημένη μουσική, έχει υποχρέωση βάσει του Ν. 2121/1993 να καταβάλλει αμοιβή στους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ ή Αυτοδιαχείριση) και των συγγενικών δικαιωμάτων (G.E.A.). Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα για χρήση συνδρομητικής μουσικής από εμπορικές εταιρείες (iplusradio.gr, radiopro.gr κλπ). Σε αυτή τη περίπτωση επιτρέπεται ΜΟΝΟ η χρήση των μουσικών κομματιών κάθε εταιρείας και όχι ελεύθερο ρεπερτόριο, το οποίο καλύπτουν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΑΕΠΙ, Αυτοδιαχείριση, GEA). Διαβάστε περισσότερες πηροφορίες για την G.E.A.

Όπως ενημερώθηκαν πριν λίγο καιρό οι περισσότερες επιχειρήσεις του Πόρου από τους υπαλλήλους του G.E.A., υπάρχει ένα ειδικό αμοιβολόγιο (τιμοκατάλογος) του Οργανισμού αναλόγως με το είδος των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν μουσική και το μέγεθος τους (σε τ.μ). Επιπρόσθετα το ύψος του ποσού εξαρτάται από το εάν το κατάστημα λειτουργεί ολόκληρο το χρόνο ή μόνο το καλοκαίρι (πεντάμηνη λειτουργία). Κάθε επιχείρηση υποχρεούται σε πληρωμή αμοιβής από την ίδρυση της G.E.A. (2011). Με την συμφωνία Ε.Ε.Σ.Π. – G.E.A. μειώθηκαν πολύ οι αμοιβές αυτές.

Η ειδική συμφωνία Ε.Ε.Σ.Π. – G.E.A. περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία:
• Όλες οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος του Πόρου θα θεωρούνται πεντάμηνης διάρκειας κερδίζοντας έκπτωση -50% επί του τιμοκαταλόγου της G.E.A. (δείτε τον στο: www.geamusic.gr).
• Για τη περίπτωση που υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές 2011-2014 καθορίζεται επιπλέον έκπτωση -60% (στο 50% του ήδη μειωμένου ποσού της συμφωνίας)
• Για τις οφειλές των ετών 2015-2016-2017 και ανάλογα το είδος κάθε επιχείρησης, καθορίζεται επιπλέον έκπτωση 10,15 ή -20%*

Κάθε επιχείρηση έχει δικαίωμα να επιλέξει την εθελοντική συμμετοχή της στη συλλογική προνομιακή συμφωνία του Ε.Ε.Σ.Π. ή όχι. Σε αυτή τη περίπτωση η G.E.A. θα διεκδικήσει την είσπραξη των δικαιωμάτων στις αρχικές τιμές δίχως τα προνόμια της συμφωνίας του Ε.Ε.Σ.Π. (εκπτωτική τιμολόγηση πεντάμηνης λειτουργίας για όλους, μεγάλη έκπτωση αναδρομικών, τμηματικές καταβολές κλπ).

Για κάθε διευκρίνηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Προεδρείο του Ε.Ε.Σ.Π. στο τηλέφωνο 6970801255 ή στο email: eesporou@gmail.com ενώ τους πίνακες με τις ειδικές τιμές της συμφωνίας μπορείτε να δείτε εδώ;

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις αμοιβές της G.E.A. ανάλογα με την κατηγορία της επιχείρησης και με συγκριτικά στοιχεία: Αρχικό ποσό Τιμοκαταλόγου G.E.A., ποσό ποσό για μεμονωμένο κατάστημα και ποσό της συλλογικής συμφωνίας Ε.Ε.Σ.Π. (ανοίξτε το αρχείο):
%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83-%cf%80%ce%b9%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%cf%83-%ce%b1%ce%bc%ce%bf%ce%b9%ce%b2%cf%89%ce%bd-gea-%ce%b14

Leave a Reply