Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ GREEK GASTRONOMY GUIDE & TON Ε.Ε.Σ.Π.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εμπορικού Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου και του Greek Gastronomy Guide http://greekgastronomygyide.gr που αποσκοπεί στην ανάδειξη της γαστρονομίας του Πόρου http://www.greekgastronomyguide.gr/poros/ , ο Γιώργος Πίττας συνέχισε την καταγραφή και την αποτύπωση των σημαντικότερων γαστρονομικών αξιοθεάτων. Ξεκινάμε με το κύριο άρθρο για τον Πόρο και την Ιστορία του, με τη γλαφυρή περιγραφή του κ. Πίττα και ονειρικές εικόνες από το πανέμορφο νησί.

«Ο Πόρος έχει κάτι από Βενετία κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες,
χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακός πειρασμός, τόπος για διακεκριμένους διεθνείς ερωμένους…»

Κάπως έτσι περιέγραφε ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης τον Πόρο την εποχή του Μεσοπολέμου και αμέσως μέχρι την δεκαετία του 1950. Και δεν είχε άδικο. Την εποχή που ο διεθνής Τουρισμός ήταν ανύπαρκτος, άλλα και στην Ελλάδα για διακοπές ο κόσμος πήγαινε στα βουνά, ο Πόρος το πιο κοντινό νησί στην Αθήνα, με τις παρθενικές ομορφιές του φάνταζε παράδεισος. Δεν υπήρχαν δρόμοι αμαξιτοί, τα πλοία δέναν αρόδου ενώ στην κόκκινη βίλα Γαλήνη, της Ιουλίας Δραγούμη, 
μαζί με τον νομπελίστα ποιητή Γιώργος Σεφέρης φιλοξενούνταν η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Χένρι Μίλλερ, ο Παρθένης, ο Καραγάτσης, ο Κοσμάς Πολίτης, ο Τσαρούχης, ο Χατζηκυριάκος – Γκίκας, ο Μίλτος Σαχτούρης κ.α.

Λίγο αργότερα άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα πλοία της γραμμής, η Νεράιδα και η Πίνδος και τα νησάκια του Σαρωνικού, γινήκαν αποδέκτες των πρώτων επισκεπτών αλλά και σκηνικά κινηματογραφικών ταινιών (στην Ύδρα “Το κορίτσι με τα μαύρα” (1956) του Μιχάλη Κακογιάννη με την Έλλη Λαμπέτη, “Το παιδί με το δελφίνι” με τη Σοφία Λόρεν (1957), και η “Φαίδρα” (1962) με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Άντονυ Πέρκινς ενώ στον Πόρο το «Μια ζωή την έχουμε» με τον Δημήτρη Χορν και την Υβόν Σανσόν, «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Τύφλα να ’χει ο Μάρλον Μπράντο» με τον Θανάση Βέγγο κ.ά.)

Ανοίχτηκαν δρόμοι, φτιαχτήκαν προκυμαίες, οικοδομήθηκε το νησί. Πέρασε μισός αιώνας. Και τι απέμεινε από όλα αυτά που μας είπε ο ποιητής; Κατ’ αρχήν ο τόπος, οι χαμηλοί λόφοι, οι γραφικοί κόλποι και η πυκνή πευκόφυτη βλάστηση, ο καλοδιατηρημένος, αμφιθεατρικά χτισμένος, παραδοσιακός οικισμός του Πόρου με το ιστορικό ρολόι. Το κανάλι, αυτή η ανεπανάληπτη αίσθηση όπου όταν είσαι στη στεριά νομίζεις ότι αρμενίζεις κι όταν είσαι στη θάλασσα νιώθεις στεριανός.

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.greekgastronomyguide.gr/poros/topos-istoria/

 

 

 

 

Leave a Reply